Jídlo z blízka | Letní kulinářství v Bistru Franz
Pro všechny, kteří jsou milovníky dobrého jídla připraveného z tradičního regionálního zemědělství, je zde slavnost Jídlo z blízka, jenž se koná od 8. do 31. července v atraktivních brněnských restauracích.
Během tří prázdninových týdnů vám osmnáct místních restaurací nabídne tříchodová menu uvařená z domácích surovin od významných regionálních výrobců.
Naše tříchodové menu pro vás sestavil Hugo Hromas s Janou Burianovou. Servírovat vám budeme předkrm ze smažených květů bezu, dále pak konfitované jehněčí či pšeničný pilaf, vše zakončeno smaženými noky s jahodami a čerstvým ovčím sýrem.
Pokud vás naše nabídka nalákala, můžete se zúčastnít řízených degustací v rámci doprovodného programu slavnosti. O své zkušenosti se s vámi podělí místní vinaři, kteří neopomínají svou práci dělat poctivě. Letos jsme pro vás připravili řízenou degustaci mladého vinařství Gotberg z Popovic a rodinného vinařství Hrdina & dcera z Velkých Bílovic. Degustace doprovodí drobné pohoštění a vlídné slovo vinaře.
Neváhejte a zapojte rodinu, vezměte přátele a zakuste neokoukané léto v Brně.
Poznejte poctivou regionální kuchyni vařenou z nejčerstvějších surovin a zamluvte si stůl pomocí tohoto formuláře a připomeňte si léty prověřenou chuť jižní Moravy na jedné z největších gastronomických událostí tohoto roku v Brně. Ochutnejte z blízka jídlo s příběhem!
Tříchodové menu
Teplý předkrm / Smažené květy bezu (kosmatice) nebo dýňového květu nebo cuketového květu v bylinkovém těstíčku s meruňkovým čatní
Hlavní chod s masem / Konfitované jehněčí s glazovanou karotkou, tempurované listy divokých bylin, mateřídoušková sůl a švestková omáčka
nebo bez masa / Pšeničný pilaf s grilovanou zeleninou a konfitovaným česnekem s rajčatovým tatarákem, salát ze sezónní čerstvé zeleniny (ředkvičky, kedluben...) s dýňovým olejem a pošírovanýmjablkem plněným ořechy
Dezert / Smažené noky s jahodami a čerstvým ovčím sýrem, vinný karamelem a mátou
Cena uvedeného menu je 500 Kč.
V případě zájmu je nutné rezervovat místo přes tento online formulář.
Doprovodné akce
- 11. 7. | 18:300 | DEGUSTACE VÍN Z VINAŘSTVÍ GOTBERG
- 16. 7. | 18:00 | DEGUSTACE VÍN Z VINAŘSTVÍ HRDINA & DCERA
Letos se festivalu účastníme po druhé, podívejte se na naši premiéru z minulého roku:
Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů.
Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme chléb z pekařství Balabán.
Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman.
Váha masa je uvedena v syrovém stavu.
KOLDOKOL – přírodní nápoje

Jsme rádí, že vám můžeme nabídnout skvělé nápoje od rodinné firmy Koldokol z Bílých Karpat. Na jejich výrobu jsou užity pravé suroviny, žádné náhražky – neobsahují konzervanty, aromata ani přidaný cukr, jsou slazené jen jablečným koncentrátem. Koldokol zaručuje správný postup při luhování, který nám nechává vyniknout pravou, čistou chuť a účinek užitých ingrediencí.
Ocean48 – dodavatel vždy čerstvých mořských ryb a produktů z moře

Ocean48 se snaží přispět k tomu, aby se ryby staly běžnou součástí českého jídelníčku. V našem bistru si hosté nejvíce oblíbili tresku, lososa, pražmu, mořského vlka, platýze nebo slávky.
Rybnikářství Pohořelice

čerstvější sladkovodní rybu si lze jen těžko představit...
Z Pohořelic odebíráme především kapry, tolstolobiky a štiky.
Ceníme si předně čerstvosti a kvality dodávaných ryb.
Vegetariánský víkend v Bistru Franz
Šéfkuchař Karel ve spolupráci s naší novou posilou Veronikou s bohatými zkušenostmi s vegetariánskou kuchyní, připravili na tento víkend menu celé bez masa.
To, že náš Vegetariánský víkend připadá na datum oslavy sta let vzniku Československa, není náhoda. I náš první prezident, Tomáš Garrigue Masaryk, byl fanouškem rostlinné stravy a mezi jeho nejoblíbenější jídla patřily například švestkové knedlíky s mákem.
Víkendové brunche u Franze

Každý víkend u nás probíhají pravidelné brunche – sobota & neděle (od 8:00 do 12:00).
Nabídneme Vám spousty dobrot z těch nejlepších surovin. Těšit se můžete třeba na melounové gazpacho a další letní polévky. Ze sladkého třeba mini koblížky s broskvovou omáčkou a mátovým cukrem anebo výborné tvarohové knedlíky se švestkami a mákem. Vejce benedikt s medovou šunkou a holandskou omáčkou nesmí chybět nikdy. Dále například salát s hovězím roastbeefem (120g) s parmezánovo-křenovou pěnou a kapari, grilovaný losos s bylinkovým vinaigrette a salátem s pečenou zeleninou nebo lívance se slaninou, sázeným vejcem a javorovým sirupem.
Cold Brew u Franze

Studená káva – která nepříjde do styku s horkou vodou, připravuje se dlouhým luhováním čerstvě nahrubo namleté kávy ve studené vodě.
Pravidelně pečeme domácí chléb

Domácí kváskový chléb si u nás můžete dát ke snídani a přes den k malým jídlům.
Týden Města & bistro Franz – ve středu 17. 5.

Bistro Franz se letos připojí k týdnu města na jeden den – ve středu 17. 5. a ve svém přilehlém prostranství zpříjemní svou venkovní obsluhou posezení všem účastníkům či kolemjdoucím. Níže najdete speciální menu pro tento den. ↓
Od ponděli 15. května až do soboty 20. května oživí obyvatele Brna své ulice a náměstí kulturními a sousedskými aktivitami v rámci akce Týden Města.
Dvoudílný rozhovor s Radkem Nozarem / FINMAG

1. díl / Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni
2. díl / Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem
Kristýna Kašpárková z časopisu FINMAG vyzpovídala Radka Nozara – dozvíte se, jak to celé před 5lety začalo, jak bylo těžké zpočátku shánět čerstvé suroviny, kdo nám pomáhal dotvářet směr podniku a proč nám třeba chutnají více autentická vína...
Storyous se ptal Radka Nozara

Přečtěte si rozhovor s Radkem Nozarem v on-line magazínu Storyous. Dočtete se něco o našem přístupu k surovinám a jejich dodavatelům.
Bistro Franz v časopisu Gurmet

V právě vyšlém březnovém čísle kulinářského časopisu Gurmet uveřejnili článek o návštěvě našeho bistra. Je zaměřen na širokou nabídku snídaňových a obědových menua poctivost surovin, ze kterých vaříme. Přečtěte si celý text, v němž jsou vyzdvižena i nově nabízená vína.
Interiér Bistra Franz pohledem portálu Homepix

Portál o bydlení homepix.cz publikoval článek o architektonickém a designovém řešení našeho bistra.
Zaměřuje se na inspirační zdroje architekta Martina Hrdiny, které v sobě snoubí odkaz tradičních francouzských bister a secesní atmosféru domu navrženého Františkem Pavlů.
Nizozemský portál o brněnské kavárenské scéně

Uveřejňujeme článek o návštěvě Brna a jeho kavárenské scéně. Nizozemský lifestylový on-line časopis leijp.nl publikoval článek o „Brně – Berlíně Východu", v němž Vás na první pohled zaujme spousta nových barů a kaváren.