Jídlo z blízka | Letní kulinářství v Bistru Franz

34jzb
01. 07. 2013
/

Pro všechny, kteří jsou milovníky dobrého jídla připraveného z tradičního regionálního zemědělství, je zde slavnost Jídlo z blízka, jenž se koná od 8. do 31. července v atraktivních brněnských restauracích.

Během tří prázdninových týdnů vám osmnáct místních restaurací nabídne tříchodová menu uvařená z domácích surovin od významných regionálních výrobců.

+ FB událost

+ www.jidlozblizka.cz

Naše tříchodové menu pro vás sestavil Hugo Hromas s Janou Burianovou. Servírovat vám budeme předkrm ze smažených květů bezu, dále pak konfitované jehněčí či pšeničný pilaf, vše zakončeno smaženými noky s jahodami a čerstvým ovčím sýrem.

Pokud vás naše nabídka nalákala, můžete se zúčastnít řízených degustací v rámci doprovodného programu slavnosti. O své zkušenosti se s vámi podělí místní vinaři, kteří neopomínají svou práci dělat poctivě. Letos jsme pro vás připravili řízenou degustaci mladého vinařství Gotberg z Popovic a rodinného vinařství Hrdina & dcera z Velkých Bílovic. Degustace doprovodí drobné pohoštění a vlídné slovo vinaře.

Neváhejte a zapojte rodinu, vezměte přátele a zakuste neokoukané léto v Brně.

Poznejte poctivou regionální kuchyni vařenou z nejčerstvějších surovin a zamluvte si stůl pomocí tohoto formuláře a připomeňte si léty prověřenou chuť jižní Moravy na jedné z největších gastronomických událostí tohoto roku v Brně. Ochutnejte z blízka jídlo s příběhem!

Tříchodové menu

Teplý předkrm / Smažené květy bezu (kosmatice) nebo dýňového květu nebo cuketového květu v bylinkovém těstíčku s meruňkovým čatní

Hlavní chod s masem / Konfitované jehněčí s glazovanou karotkou, tempurované listy divokých bylin, mateřídoušková sůl a švestková omáčka

nebo bez masa / Pšeničný pilaf s grilovanou zeleninou a konfitovaným česnekem s rajčatovým tatarákem, salát ze sezónní čerstvé zeleniny (ředkvičky, kedluben...) s dýňovým olejem a pošírovanýmjablkem plněným ořechy

Dezert / Smažené noky s jahodami a čerstvým ovčím sýrem, vinný karamelem a mátou

Cena uvedeného menu je 500 Kč.

V případě zájmu je nutné rezervovat místo přes tento online formulář.

> více o menu zde

Doprovodné akce

Letos se festivalu účastníme po druhé, podívejte se na naši premiéru z minulého roku:

Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů.

Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme chléb z pekařství Balabán.

Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman.

Váha masa je uvedena v syrovém stavu.

KOLDOKOL – přírodní nápoje

09. 05. 2013
/

Jsme rádí, že vám můžeme nabídnout skvělé nápoje od rodinné firmy Koldokol z Bílých Karpat. Na jejich výrobu jsou užity pravé suroviny, žádné náhražky – neobsahují konzervanty, aromata ani přidaný cukr, jsou slazené jen jablečným koncentrátem. Koldokol zaručuje správný postup při luhování, který nám nechává vyniknout pravou, čistou chuť a účinek užitých ingrediencí.

Víkendové brunche u Franze

02. 08. 2018
/

Každý víkend u nás probíhají pravidelné brunche  sobota & neděle (od 8:00 do 16:00).

Nabídneme Vám spousty dobrot z těch nejlepších surovin. Těšit se můžete třeba na melounové gazpacho a další letní polévky. Ze sladkého třeba mini koblížky s broskvovou omáčkou a mátovým cukrem anebo výborné tvarohové knedlíky se švestkami a mákemVejce benedikt s medovou šunkou a holandskou omáčkou  nesmí chybět nikdy. Dále například salát s hovězím roastbeefem (120g) s parmezánovo-křenovou pěnou a kapari, grilovaný losos s bylinkovým vinaigrette a salátem s pečenou zeleninou nebo lívance se slaninou, sázeným vejcem a javorovým sirupem.

Cold Brew u Franze

02. 08. 2018
/

Studená káva – která nepříjde do styku s horkou vodou, připravuje se dlouhým luhováním čerstvě nahrubo namleté kávy ve studené vodě.

 

Týden Města & bistro Franz – ve středu 17. 5.

13. 05. 2017
/

Bistro Franz se letos připojí k týdnu města na jeden den –  ve středu 17. 5. a ve svém přilehlém prostranství zpříjemní svou venkovní obsluhou posezení všem účastníkům či kolemjdoucím. Níže najdete speciální menu pro tento den. 

Od ponděli 15. května až do soboty 20. května oživí obyvatele Brna své ulice a náměstí kulturními a sousedskými aktivitami v rámci akce Týden Města.

Dvoudílný rozhovor s Radkem Nozarem / FINMAG

18. 02. 2017
/

1. díl / Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

2. díl / Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Kristýna Kašpárková z časopisu FINMAG vyzpovídala Radka Nozara – dozvíte se, jak to celé před 5lety začalo, jak bylo těžké zpočátku shánět čerstvé suroviny, kdo nám pomáhal dotvářet směr podniku a proč nám třeba chutnají více autentická vína...

#Midnight #bistro #brno #bistrofranz

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),



Domácí limonáda. Dáte si? #homemade #cool #cold #bistro #veveri14 #brno #cute #drink #fresh

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Ovocný salát s ořechy a datlovým sirupem #food #breakfast #bistro #bistrofranz #brno #fruits

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Čokodortík od Kokina #dessert #food #bistro #bistrofranz #brno

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


U nás v bistru #autumn #food #breakfast #dinner #lunch #brno #bistro #bistrofranz

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Bistro aktualne zvenku. Karel Schwarzenberg uvnitr. #napivo #napivoskarlem #veveri #bistro #beer #summer #street

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),