Brněnský Moravský podzim

43brnenskypodzim
25. 10. 2013
/

Ve dnech 27. října až 8. listopadu proběhne 47. mezinárodní hudební festival Moravský podzim, jeden z nejvýznamnějších svátků klasické hudby v Brně. Letos poprvé se festival koná pod záštitou Filharmonie Brno. Novinku tohoto ročníku představují logicky sestavené tematické večery či úzce propojené bloky několika koncertů. Rok 2013 připomíná hned několik významných výročí – 200 let od narození dvou velkých tvůrců romantické opery, Richarda Wargnera a Giuseppa Verdiho. Bistro Franz nebude chybět – programové bloky v Besedním domě doprovodíme jídlem a pitím. Více o pásmech s naší účastí se dozvíte níže. Jste zváni.

+ www.mhf-brno.cz/moravsky-podzim/aktuality
+ www.filharmonie-brno.cz

PDF > Přečtěte si přílohu MF DNES věnovanou festivalu

středa 6. listopad | NORSKÝ DEN | Besední dům | + FB událost

17:00 | beseda Skandinávského domu za účasti členů TrondheimSolistene
19:00 | ochutnávka norských specialit pod záštitou velvyslance Norského království v ČR
19:30 | Trondheimští sólisté / rezervace

/ Aktuální info
TRONDHEIMŠTÍ SÓLISTÉ hlásí vyprodáno, ale začaly se ještě prodávat lístky na stání. K dostání večer před koncertem. Kapacita je omezena. Děkujeme za pochopení.

Před koncertem můžete ochutnat norské speciality, po koncertě budeme pořádat v Besedním domě raut, nabídneme:

\ Gravlax z norského lososa, cottage sýr s koprem, marinovaná okurka
\ Květákový flan s jalovcem a citronem, chips z červené řepy
\ Krevety marinované v chili, rebarborové chutney
\ Grilované lilky plněné čerstvým kozím sýrem, pečená rajčata
\ Lososové nočky na fenyklu, křepelčí vejce
Přílohy: čerstvé saláty a dresinky, domácí pečivo v několika variantác

K pití výběr vín z nápojového lístku Bistra Franz

Třináctý koncert letošního MORAVSKÉHO PODZIMU nabízí jedinečnou možnost seznámit se s reprezentativním výběrem u nás dosud málo známé norské artificiální hudby, a to od zakladatele národní skladatelské tradice přes klasika 20. století až po čerstvé kompoziční novinky. Všem skladbám, které v tento den zazní, je společná především inspirace norským folklórem. S vlastní hudební kulturou nás navíc seznámí renomovaný komorní orchestr z norského Trondheimu.

TRONDHEIMŠTÍ SÓLISTÉ (TRONDHEIMSOLISTENE) hrají od roku 1988 a kromě bohaté koncertní činnosti ve významných evropských, amerických a asijských hudebních centrech natočili 25 nahrávek v širokém žánrovém rozpětí od barokní hudby po tango, jazz, pop a rock. Jejich umělecký vedoucí ØYVIND GIMSE, původně koncertní mistr violoncell v Trondheimském symfonickém orchestru, se vedle svého současného působení mezi nimi věnuje aktivní sólové i komorní činnosti.

O souboru si můžete přečíst zde:

+ http://trondheimsolistene.no/
+ https://www.facebook.com/TrondheimSolistene

Dále:

+ http://www.noramb.cz/
+ https://www.facebook.com/NorwayInPrague

čtvrtek 7. listopad | VILÉM VEVERKA / MARTIN KASÍK | Besední dům | + FB událost

19:30 | (hoboj & klavír) / rezervace

PDF > Přečtěte si přílohu MF DNES věnovanou festivalu

JIŽ PROBĚHLO:

pondělí 28. října | ČESKÝ DEN | Besední dům | + FB událost

10:30 | Matiné českých kvartetů k 90. výročí narození Viktora Kalabise / rezervace
19:30 | Koncert k 95. výročí vzniku samostatného československého státu / rezervace
(Zdeněk Fibich, Alois Hába, Jan Novák, Bohuslav Martinů)

úterý 29. října | MĚSÍČNÍ PIEROT | Besední dům | + FB událost

19:30 / rezervace

čtvrtek 31. října | LJUBIMOV / TARASOV | Besední dům | + FB událost

19:30 | Claude Debussy / rezervace

neděle 3. listopad | POLSKÝ VÍKEND | Besední dům | + FB událost

19:30 – Apollon Musagète Quartett / rezervace

úterý 5. listopad | GÁBOR BOLDOCZKI / GERGELY BOGÁNYI | Besední dům | + FB událost

19:30 / rezervace

 

 

Dnešní obědové menu

středu
12. 12.
/ vaří Martin
(od 11:00 do 15:00)

Polévka 0,2 l nebo salát dle aktuální nabídky v ceně menu 
  • Kuřecí pho s rýžovými nudlemiChicken pho with rice noodles4,9,12
  • Řepový krém s křenemBeetroot cream with horseradish7,9,12
  1. Pečená cibule plněná ořechy a feta sýrem, bramborové pyré, medovo-hořčičný dresing Baked onion filled with feta cheese and nuts, potato purée, honey mustard dressing7,8,9,10,12 169 Kč
  2. Pečené kuřecí stehno (farma Němcovi) s topinambury a citrusy, couscousBaked chicken leg with jerusalem artichoke and lemon, couscous1,9,12 189 Kč
cockovo-zeleninove-placky-s-kvetakovym-pyre-brokolice

Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů.

Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme chléb z pekařství Balabán.

Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman.

Váha masa je uvedena v syrovém stavu.

Rybnikářství Pohořelice

28. 06. 2018
/

čerstvější sladkovodní rybu si lze jen těžko představit...

Z Pohořelic odebíráme především kapry, tolstolobiky a štiky.

Ceníme si předně čerstvosti a kvality dodávaných ryb.

Vegetariánský víkend v Bistru Franz

24. 10. 2018
/

Šéfkuchař Karel ve spolupráci s naší novou posilou Veronikou s bohatými zkušenostmi s vegetariánskou kuchyní, připravili na tento víkend menu celé bez masa.

To, že náš Vegetariánský víkend připadá na datum oslavy sta let vzniku Československa, není náhoda. I náš první prezident, Tomáš Garrigue Masaryk, byl fanouškem rostlinné stravy a mezi jeho nejoblíbenější jídla patřily například švestkové knedlíky s mákem.

Víkendové brunche u Franze

02. 08. 2018
/

Každý víkend u nás probíhají pravidelné brunche  sobota & neděle (od 8:00 do 12:00).

Nabídneme Vám spousty dobrot z těch nejlepších surovin. Těšit se můžete třeba na melounové gazpacho a další letní polévky. Ze sladkého třeba mini koblížky s broskvovou omáčkou a mátovým cukrem anebo výborné tvarohové knedlíky se švestkami a mákemVejce benedikt s medovou šunkou a holandskou omáčkou  nesmí chybět nikdy. Dále například salát s hovězím roastbeefem (120g) s parmezánovo-křenovou pěnou a kapari, grilovaný losos s bylinkovým vinaigrette a salátem s pečenou zeleninou nebo lívance se slaninou, sázeným vejcem a javorovým sirupem.

Cold Brew u Franze

02. 08. 2018
/

Studená káva – která nepříjde do styku s horkou vodou, připravuje se dlouhým luhováním čerstvě nahrubo namleté kávy ve studené vodě.

 

Týden Města & bistro Franz – ve středu 17. 5.

13. 05. 2017
/

Bistro Franz se letos připojí k týdnu města na jeden den –  ve středu 17. 5. a ve svém přilehlém prostranství zpříjemní svou venkovní obsluhou posezení všem účastníkům či kolemjdoucím. Níže najdete speciální menu pro tento den. 

Od ponděli 15. května až do soboty 20. května oživí obyvatele Brna své ulice a náměstí kulturními a sousedskými aktivitami v rámci akce Týden Města.

Dvoudílný rozhovor s Radkem Nozarem / FINMAG

18. 02. 2017
/

1. díl / Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

2. díl / Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Kristýna Kašpárková z časopisu FINMAG vyzpovídala Radka Nozara – dozvíte se, jak to celé před 5lety začalo, jak bylo těžké zpočátku shánět čerstvé suroviny, kdo nám pomáhal dotvářet směr podniku a proč nám třeba chutnají více autentická vína...

#Midnight #bistro #brno #bistrofranz

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),



Domácí limonáda. Dáte si? #homemade #cool #cold #bistro #veveri14 #brno #cute #drink #fresh

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Ovocný salát s ořechy a datlovým sirupem #food #breakfast #bistro #bistrofranz #brno #fruits

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Čokodortík od Kokina #dessert #food #bistro #bistrofranz #brno

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


U nás v bistru #autumn #food #breakfast #dinner #lunch #brno #bistro #bistrofranz

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Bistro aktualne zvenku. Karel Schwarzenberg uvnitr. #napivo #napivoskarlem #veveri #bistro #beer #summer #street

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),