Vegetariánský víkend v Bistru Franz

img6256
24. 10. 2018
/

Šéfkuchař Karel ve spolupráci s naší novou posilou Veronikou s bohatými zkušenostmi s vegetariánskou kuchyní, připravili na tento víkend menu celé bez masa.

To, že náš Vegetariánský víkend připadá na datum oslavy sta let vzniku Československa, není náhoda. I náš první prezident, Tomáš Garrigue Masaryk, byl fanouškem rostlinné stravy a mezi jeho nejoblíbenější jídla patřily například švestkové knedlíky s mákem.

Tento víkend

+ FB událost

27.–28. října.
sobota 8:00–21:00
neděle 8:00–20:30

Dnes už známe spoustu dalších výborných jídel, kde hraje hlavní roli zelenina nebo ovoce, a tak se o ně s vámi chceme podělit. Naučili jsme se  například technice nixtamalizace a díky bio kukuřici z farmy Zahrada Tři sestry vám můžeme připravit kukuřičné taco placky.

 

Víme, že někteří, si víkend bez masa nedovedou představit.
Vše je ale o fantazii a té my máme hodně. Přijďte se sami přesvědčit.

 

Snídaně sladké

► Polentová kaše se smaženým banánem, meruňkové coulis, pistácie /8/ 115 Kč 
► Lívance v borůvkové omáčce s javorovým sirupem, kešu krém, sezónní ovoce /1,8/ 115 Kč 
► Maková / ořechová buchta /1,8/ 45 Kč

Snídaně slané

► Brunch tacos – domácí kukuřičná placka (bio kukuřice z farmy Zahrada Tři sestry), fazolový salát s pečenou paprikou, pico de gailo, cheddar /7,12/ 135 Kč 
► Houbové paté na toastu s grilovaným tofu, salátek s medovo-hořčičným dresingem /1,10/ 135 Kč 
► Míchaná vajíčka s bylinkami, bylinkové máslo, domácí pečivo /1,3,7,8,10,12/ 95 Kč 
► Omeleta se sušenými rajčaty, mozzarellou a bazalkovým pestem /1,3,7,8,10,12/ 135 Kč 
► Cizrnový hummus se sušenými rajčaty a olivami /1,6,8,11,12/ 105 Kč
► Vejce benedikt s holandskou omáčkou a guacamole /1,3,7,12/ 155 Kč
► Míchaná vajíčka s bylinkami, bylinkové máslo, pečivo /1,3,7,10,12/ 85 Kč 

Polévky

0,2 l  /  45 Kč
0,4 l  /  70 Kč

►  Polévka z pečeného květáku se zaatarem /9,11,12/  
►  Polévka z oregon dýně s kokosovým mlékem a jáhly /9/  

Předkrmy

► Smažené zeleninové pakory s hruškovo-mátovým chutney /1/ 95 Kč 
► Pěna z kozího sýra (farma Člupy) s pečenou červenou řepou, rukola /7/  

Obědy

► Celozrnné bulky na páře s kapustou, žampiony a shitake slaninou, miso dip /1,5,6,8,11,12/ 195 Kč 
► Gratinované batáty, kešu sýrová omáčka, salátek /6,8/ 195 Kč 
► Uzený tempehový burger, pečené zeleninové hranolky, domácí pikantní kečup /1,6,12/ 195 Kč 
► Smažená dlouhozrnná rýže s praženými kešu ořechy, brokolicí, koriandrem a mátou /6,8,11,12/ 185 Kč 
► Švestkové knedlíky s mákem (švestky a mák z ekofarmy Komendovi) /1,3,7/ 185 Kč 
 

 

gratinovane-bataty-s-kesu-omackou-salatek-se-smazenou-cibuli
Gratinované batáty s kešu omáčkou, salátek se smaženou cibulí
gratinovane-bataty-s-kesu-omackou-salatek-se-smazenou-cibuli1
Gratinované batáty s kešu omáčkou, salátek se smaženou cibulí
brunch-tacos-domaci-kukuricna-placka-bio-kukurice-z-farmy-zahrada-tri-sestry-fazolovy-salat-s-pecenou-paprikou-pico-de-gailo-cheddar
Brunch tacos - domácí kukuřičná placka (bio kukuřice z farmy Zahrada Tři sestry), fazolový salát s pečenou paprikou, pico de gailo, cheddar
celozrne-bulky-na-pare-s-kapustou-zampiony-a-shitake-slaninou-miso-dip
Celozrné bulky na páře s kapustou, žampiony a shitake slaninou, miso dip
img5289
Vejce benedikt s holandskou omáčkou a guacamole
img0360
Maková / ořechová buchta
img6256
livance-s-kremem-z-mascarpone-ovocnym-coulis-a-belgickou-cokoladou-cerstve-ovoce
Lívance s krémem z mascarpone, ovocným coulis a belgickou čokoládou, čerstvé ovoce

Dnešní obědové menu

čtvrtek
15. 11.
/ vaří Martin
(od 11:00 do 15:00)

  • Valašská kyselica s klobásouSauerkraut soup with sausage7,9,12
  • Curry tomatová polévkaCurry tomato soup7,9,12
  1. Smažené bramborové krokety se sýrem, dýňové pyré, listový salátFried potato croquettes with cheese, pumpkin purée, leaf salad1,3,7,9,12 175 Kč
  2. Dušený hovězí krk na koňaku a vanilce, šťouchané brambory s jarní cibulkouSlow cooked beef neck in cognac and vanilla, mashed potatoes with spring onion7,9,12 189 Kč
domaci-lilkove-lasagne-s-rajcaty-parmazan
 

Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů.

Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme chléb z pekařství Balabán.

Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman.

Váha masa je uvedena v syrovém stavu.

KOLDOKOL – přírodní nápoje

09. 05. 2013
/

Jsme rádí, že vám můžeme nabídnout skvělé nápoje od rodinné firmy Koldokol z Bílých Karpat. Na jejich výrobu jsou užity pravé suroviny, žádné náhražky – neobsahují konzervanty, aromata ani přidaný cukr, jsou slazené jen jablečným koncentrátem. Koldokol zaručuje správný postup při luhování, který nám nechává vyniknout pravou, čistou chuť a účinek užitých ingrediencí.

Vegetariánský víkend v Bistru Franz

24. 10. 2018
/

Šéfkuchař Karel ve spolupráci s naší novou posilou Veronikou s bohatými zkušenostmi s vegetariánskou kuchyní, připravili na tento víkend menu celé bez masa.

To, že náš Vegetariánský víkend připadá na datum oslavy sta let vzniku Československa, není náhoda. I náš první prezident, Tomáš Garrigue Masaryk, byl fanouškem rostlinné stravy a mezi jeho nejoblíbenější jídla patřily například švestkové knedlíky s mákem.

Víkendové brunche u Franze

02. 08. 2018
/

Každý víkend u nás probíhají pravidelné brunche  sobota & neděle (od 8:00 do 16:00).

Nabídneme Vám spousty dobrot z těch nejlepších surovin. Těšit se můžete třeba na melounové gazpacho a další letní polévky. Ze sladkého třeba mini koblížky s broskvovou omáčkou a mátovým cukrem anebo výborné tvarohové knedlíky se švestkami a mákemVejce benedikt s medovou šunkou a holandskou omáčkou  nesmí chybět nikdy. Dále například salát s hovězím roastbeefem (120g) s parmezánovo-křenovou pěnou a kapari, grilovaný losos s bylinkovým vinaigrette a salátem s pečenou zeleninou nebo lívance se slaninou, sázeným vejcem a javorovým sirupem.

Cold Brew u Franze

02. 08. 2018
/

Studená káva – která nepříjde do styku s horkou vodou, připravuje se dlouhým luhováním čerstvě nahrubo namleté kávy ve studené vodě.

 

Týden Města & bistro Franz – ve středu 17. 5.

13. 05. 2017
/

Bistro Franz se letos připojí k týdnu města na jeden den –  ve středu 17. 5. a ve svém přilehlém prostranství zpříjemní svou venkovní obsluhou posezení všem účastníkům či kolemjdoucím. Níže najdete speciální menu pro tento den. 

Od ponděli 15. května až do soboty 20. května oživí obyvatele Brna své ulice a náměstí kulturními a sousedskými aktivitami v rámci akce Týden Města.

Dvoudílný rozhovor s Radkem Nozarem / FINMAG

18. 02. 2017
/

1. díl / Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

2. díl / Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Kristýna Kašpárková z časopisu FINMAG vyzpovídala Radka Nozara – dozvíte se, jak to celé před 5lety začalo, jak bylo těžké zpočátku shánět čerstvé suroviny, kdo nám pomáhal dotvářet směr podniku a proč nám třeba chutnají více autentická vína...

#Midnight #bistro #brno #bistrofranz

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),



Domácí limonáda. Dáte si? #homemade #cool #cold #bistro #veveri14 #brno #cute #drink #fresh

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Ovocný salát s ořechy a datlovým sirupem #food #breakfast #bistro #bistrofranz #brno #fruits

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Čokodortík od Kokina #dessert #food #bistro #bistrofranz #brno

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


U nás v bistru #autumn #food #breakfast #dinner #lunch #brno #bistro #bistrofranz

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Bistro aktualne zvenku. Karel Schwarzenberg uvnitr. #napivo #napivoskarlem #veveri #bistro #beer #summer #street

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),

bramborove-knedliky-s-povidly-a-makem-korenena-svestkova-omacka-mak-a-povidla-z-ekofarmy-komendovi1