Jaroslav Rudiš: Národní třída

30rudisnarodnitrida

sobota 22. června | 19:00
+ FB událost

Spisovatel Jaroslav Rudiš četl ze své nové knížky v brněnském bistru Franz. K tomu se podávala jídla, která má rád jeho literární hrdina, sídlištní rváč Vandam. Mimo jiné Vandamův krvavý steak nebo dršťková polévku a hráli J99 a K2 z Priessnitz.

  • Rozhovors s Jaroslavem Rudišem > níže
  • Fotogalerie z loňského čtení níže > níže

Národní třída: Klub osamělých rváčů. Hlavní hrdina, přezdívaný Vandam, vypráví příběh svých životních soubojů s městem, nedávnou minulostí a rodinnými démony. Drsná a zároveň melancholická novela ze sídliště, kde lidé a domy vzdorují přírodě i neodvratnému zániku. Nový Rudiš zasáhne čtenáře přímo na solar. Inspirováno skutečnými událostmi.

"Vždycky může vyhrát jen jeden. Takhle a ne jinak funguje svět. A když zkusíš někoho zmlátit, tak pochopíš, jak to funguje a nebudeš mít už potřebu dál pátrat a tápat. Někoho poučíš o životě a sám budeš taky poučenej."

Jaroslav Rudiš (*1972) - autor románů Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu a Konec punku v Helsinkách. S Jaromírem 99 vytvořil úspěšnou komiksovou trilogii Alois Nebel. Za své knihy získal Cenu Jiřího Ortena a čtenářskou cenu Magnesia Litera. Je spoluautorem několika českých a německých rozhlasových a divadelních her i filmových scénářů. Divadelní verzi Národní třídy uvádí brněnské Divadlo Feste.

Dnešní obědové menu

pátek
13. 12.
/ vaří Karel
(od 11:00 do 15:00)

  • Marocká luštěninová harira s hovězímMoroccan beef harira soup9,12
  • Curry řepová polévka s koriandremCurried beetroot soup with coriander9,12
  1. Čočkový dhal se špenátem, jasmínová rýže, koriandr, sezamČočkový dhal se špenátem, jasmínová rýže, koriandr, sezam6,9,11,12 179 Kč
  2. Kapří hranolky (130g, Rybníkářství Pohořelice) bramborový salát s ředkvičkami a kapary, hrášková majonézaCarp fries, potato salad with radishes and capers, peas mayonnaise1,3,4,9,12 199 Kč
grilosos
 

Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů.

Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme chléb z pekařství Balabán.

Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman.

Váha masa je uvedena v syrovém stavu.

Vegetariánský víkend v Bistru Franz

Šéfkuchař Karel ve spolupráci s naší novou posilou Veronikou s bohatými zkušenostmi s vegetariánskou kuchyní, připravili menu celé bez masa.

Cold Brew u Franze

Studená káva – která nepříjde do styku s horkou vodou, připravuje se dlouhým luhováním čerstvě nahrubo namleté kávy ve studené vodě.

#Midnight #bistro #brno #bistrofranz

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),



Domácí limonáda. Dáte si? #homemade #cool #cold #bistro #veveri14 #brno #cute #drink #fresh

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Ovocný salát s ořechy a datlovým sirupem #food #breakfast #bistro #bistrofranz #brno #fruits

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Čokodortík od Kokina #dessert #food #bistro #bistrofranz #brno

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


U nás v bistru #autumn #food #breakfast #dinner #lunch #brno #bistro #bistrofranz

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Bistro aktualne zvenku. Karel Schwarzenberg uvnitr. #napivo #napivoskarlem #veveri #bistro #beer #summer #street

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),