Brněnský Moravský podzim
Ve dnech 27. října až 8. listopadu proběhne 47. mezinárodní hudební festival Moravský podzim, jeden z nejvýznamnějších svátků klasické hudby v Brně. Letos poprvé se festival koná pod záštitou Filharmonie Brno. Novinku tohoto ročníku představují logicky sestavené tematické večery či úzce propojené bloky několika koncertů. Rok 2013 připomíná hned několik významných výročí – 200 let od narození dvou velkých tvůrců romantické opery, Richarda Wargnera a Giuseppa Verdiho. Bistro Franz nebude chybět – programové bloky v Besedním domě doprovodíme jídlem a pitím. Více o pásmech s naší účastí se dozvíte níže. Jste zváni.
+ www.mhf-brno.cz/moravsky-podzim/aktuality
+ www.filharmonie-brno.cz
PDF > Přečtěte si přílohu MF DNES věnovanou festivalu
středa 6. listopad | NORSKÝ DEN | Besední dům | + FB událost
17:00 | beseda Skandinávského domu za účasti členů TrondheimSolistene
19:00 | ochutnávka norských specialit pod záštitou velvyslance Norského království v ČR
19:30 | Trondheimští sólisté / rezervace
/ Aktuální info
TRONDHEIMŠTÍ SÓLISTÉ hlásí vyprodáno, ale začaly se ještě prodávat lístky na stání. K dostání večer před koncertem. Kapacita je omezena. Děkujeme za pochopení.
Před koncertem můžete ochutnat norské speciality, po koncertě budeme pořádat v Besedním domě raut, nabídneme:
\ Gravlax z norského lososa, cottage sýr s koprem, marinovaná okurka
\ Květákový flan s jalovcem a citronem, chips z červené řepy
\ Krevety marinované v chili, rebarborové chutney
\ Grilované lilky plněné čerstvým kozím sýrem, pečená rajčata
\ Lososové nočky na fenyklu, křepelčí vejce
Přílohy: čerstvé saláty a dresinky, domácí pečivo v několika variantác
K pití výběr vín z nápojového lístku Bistra Franz
Třináctý koncert letošního MORAVSKÉHO PODZIMU nabízí jedinečnou možnost seznámit se s reprezentativním výběrem u nás dosud málo známé norské artificiální hudby, a to od zakladatele národní skladatelské tradice přes klasika 20. století až po čerstvé kompoziční novinky. Všem skladbám, které v tento den zazní, je společná především inspirace norským folklórem. S vlastní hudební kulturou nás navíc seznámí renomovaný komorní orchestr z norského Trondheimu.
TRONDHEIMŠTÍ SÓLISTÉ (TRONDHEIMSOLISTENE) hrají od roku 1988 a kromě bohaté koncertní činnosti ve významných evropských, amerických a asijských hudebních centrech natočili 25 nahrávek v širokém žánrovém rozpětí od barokní hudby po tango, jazz, pop a rock. Jejich umělecký vedoucí ØYVIND GIMSE, původně koncertní mistr violoncell v Trondheimském symfonickém orchestru, se vedle svého současného působení mezi nimi věnuje aktivní sólové i komorní činnosti.
O souboru si můžete přečíst zde:
+ http://trondheimsolistene.no/
+ https://www.facebook.com/TrondheimSolistene
Dále:
+ http://www.noramb.cz/
+ https://www.facebook.com/NorwayInPrague
čtvrtek 7. listopad | VILÉM VEVERKA / MARTIN KASÍK | Besední dům | + FB událost
19:30 | (hoboj & klavír) / rezervace
PDF > Přečtěte si přílohu MF DNES věnovanou festivalu
JIŽ PROBĚHLO:
pondělí 28. října | ČESKÝ DEN | Besední dům | + FB událost
10:30 | Matiné českých kvartetů k 90. výročí narození Viktora Kalabise / rezervace
19:30 | Koncert k 95. výročí vzniku samostatného československého státu / rezervace
(Zdeněk Fibich, Alois Hába, Jan Novák, Bohuslav Martinů)
úterý 29. října | MĚSÍČNÍ PIEROT | Besední dům | + FB událost
19:30 / rezervace
čtvrtek 31. října | LJUBIMOV / TARASOV | Besední dům | + FB událost
19:30 | Claude Debussy / rezervace
neděle 3. listopad | POLSKÝ VÍKEND | Besední dům | + FB událost
19:30 – Apollon Musagète Quartett / rezervace
úterý 5. listopad | GÁBOR BOLDOCZKI / GERGELY BOGÁNYI | Besední dům | + FB událost
19:30 / rezervace
Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů.
Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme chléb z pekařství Balabán.
Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman.
Váha masa je uvedena v syrovém stavu.
Ocean48

dodavatel vždy čerstvých mořských ryb a produktů z moře
Farma Komendovi – zelenina bez chemie

Farma v Žeroticích nabízí pečlivě pěstované ovoce a zeleninu bez chemie a v souladu s přírodou.
Aktuálně vše prodáváme rozvozem anebo s sebou

Aktuálně rozvážíme jídla i nápoje zdarma v okolí Bistra Franz, také budeme prodávat jídlo a nápoje s sebou.
Tomovo speciální Svatomartinské menu u Franze

Česká farmářská drůbež u Franze pod taktovkou Tomáše.
Tom se zaměřil na klasické recepty, které elegantně inovoval.
Rodinný den se Slezskou diakonií

Bistro Franz podporuje dobročinné akce!
Víkendové brunche u Franze

Každý víkend u nás probíhají pravidelné brunche – sobota & neděle (od 8:00 do 12:00).
Storyous se ptal Radka Nozara

Dočtete se něco o našem přístupu k surovinám a jejich dodavatelům.
Bistro Franz v časopisu Gurmet

O návštěvě našeho bistra.
Interiér Bistra Franz pohledem portálu Homepix

o architektonickém a designovém řešení našeho bistra
Nizozemský portál o brněnské kavárenské scéně

nizozemský lifestylový on-line časopis na návštěvě v Brně