Brněnský Moravský podzim

43brnenskypodzim

Ve dnech 27. října až 8. listopadu proběhne 47. mezinárodní hudební festival Moravský podzim, jeden z nejvýznamnějších svátků klasické hudby v Brně. Letos poprvé se festival koná pod záštitou Filharmonie Brno. Novinku tohoto ročníku představují logicky sestavené tematické večery či úzce propojené bloky několika koncertů. Rok 2013 připomíná hned několik významných výročí – 200 let od narození dvou velkých tvůrců romantické opery, Richarda Wargnera a Giuseppa Verdiho. Bistro Franz nebude chybět – programové bloky v Besedním domě doprovodíme jídlem a pitím. Více o pásmech s naší účastí se dozvíte níže. Jste zváni.

+ www.mhf-brno.cz/moravsky-podzim/aktuality
+ www.filharmonie-brno.cz

PDF > Přečtěte si přílohu MF DNES věnovanou festivalu

středa 6. listopad | NORSKÝ DEN | Besední dům | + FB událost

17:00 | beseda Skandinávského domu za účasti členů TrondheimSolistene
19:00 | ochutnávka norských specialit pod záštitou velvyslance Norského království v ČR
19:30 | Trondheimští sólisté / rezervace

/ Aktuální info
TRONDHEIMŠTÍ SÓLISTÉ hlásí vyprodáno, ale začaly se ještě prodávat lístky na stání. K dostání večer před koncertem. Kapacita je omezena. Děkujeme za pochopení.

Před koncertem můžete ochutnat norské speciality, po koncertě budeme pořádat v Besedním domě raut, nabídneme:

\ Gravlax z norského lososa, cottage sýr s koprem, marinovaná okurka
\ Květákový flan s jalovcem a citronem, chips z červené řepy
\ Krevety marinované v chili, rebarborové chutney
\ Grilované lilky plněné čerstvým kozím sýrem, pečená rajčata
\ Lososové nočky na fenyklu, křepelčí vejce
Přílohy: čerstvé saláty a dresinky, domácí pečivo v několika variantác

K pití výběr vín z nápojového lístku Bistra Franz

Třináctý koncert letošního MORAVSKÉHO PODZIMU nabízí jedinečnou možnost seznámit se s reprezentativním výběrem u nás dosud málo známé norské artificiální hudby, a to od zakladatele národní skladatelské tradice přes klasika 20. století až po čerstvé kompoziční novinky. Všem skladbám, které v tento den zazní, je společná především inspirace norským folklórem. S vlastní hudební kulturou nás navíc seznámí renomovaný komorní orchestr z norského Trondheimu.

TRONDHEIMŠTÍ SÓLISTÉ (TRONDHEIMSOLISTENE) hrají od roku 1988 a kromě bohaté koncertní činnosti ve významných evropských, amerických a asijských hudebních centrech natočili 25 nahrávek v širokém žánrovém rozpětí od barokní hudby po tango, jazz, pop a rock. Jejich umělecký vedoucí ØYVIND GIMSE, původně koncertní mistr violoncell v Trondheimském symfonickém orchestru, se vedle svého současného působení mezi nimi věnuje aktivní sólové i komorní činnosti.

O souboru si můžete přečíst zde:

+ http://trondheimsolistene.no/
+ https://www.facebook.com/TrondheimSolistene

Dále:

+ http://www.noramb.cz/
+ https://www.facebook.com/NorwayInPrague

čtvrtek 7. listopad | VILÉM VEVERKA / MARTIN KASÍK | Besední dům | + FB událost

19:30 | (hoboj & klavír) / rezervace

PDF > Přečtěte si přílohu MF DNES věnovanou festivalu

JIŽ PROBĚHLO:

pondělí 28. října | ČESKÝ DEN | Besední dům | + FB událost

10:30 | Matiné českých kvartetů k 90. výročí narození Viktora Kalabise / rezervace
19:30 | Koncert k 95. výročí vzniku samostatného československého státu / rezervace
(Zdeněk Fibich, Alois Hába, Jan Novák, Bohuslav Martinů)

úterý 29. října | MĚSÍČNÍ PIEROT | Besední dům | + FB událost

19:30 / rezervace

čtvrtek 31. října | LJUBIMOV / TARASOV | Besední dům | + FB událost

19:30 | Claude Debussy / rezervace

neděle 3. listopad | POLSKÝ VÍKEND | Besední dům | + FB událost

19:30 – Apollon Musagète Quartett / rezervace

úterý 5. listopad | GÁBOR BOLDOCZKI / GERGELY BOGÁNYI | Besední dům | + FB událost

19:30 / rezervace

 

 

Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů.

Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme chléb z pekařství Balabán.

Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman.

Váha masa je uvedena v syrovém stavu.

Vegetariánský víkend v Bistru Franz

Šéfkuchař Karel ve spolupráci s naší novou posilou Veronikou s bohatými zkušenostmi s vegetariánskou kuchyní, připravili menu celé bez masa.

Cold Brew u Franze

Studená káva – která nepříjde do styku s horkou vodou, připravuje se dlouhým luhováním čerstvě nahrubo namleté kávy ve studené vodě.

#Midnight #bistro #brno #bistrofranz

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),



Domácí limonáda. Dáte si? #homemade #cool #cold #bistro #veveri14 #brno #cute #drink #fresh

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Ovocný salát s ořechy a datlovým sirupem #food #breakfast #bistro #bistrofranz #brno #fruits

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Čokodortík od Kokina #dessert #food #bistro #bistrofranz #brno

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


U nás v bistru #autumn #food #breakfast #dinner #lunch #brno #bistro #bistrofranz

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),


Bistro aktualne zvenku. Karel Schwarzenberg uvnitr. #napivo #napivoskarlem #veveri #bistro #beer #summer #street

Fotka zveřejněná uživatelem Bistro Franz (@bistrofranz),