V příjemném moderním interiéru našeho rodinného bistra pro Vás celodenně připravujeme sezonní jídla z čerstvých surovin od místních dodavatelů, originální zákusky, bio nápoje, Fairtrade kávu a kvalitní vína od moravských vinařů. / Proč právě bistro? / Proč právě FRANZ?

Sobota 19.8. Nury

Aktuálně nabízíme vína od Zdeňka Vykoukala: Blanc 2015; Pinot Noir 2015; Veltlínské Zelené 2014. Oty Ševčíka: Pinoty 2015. Vinařství Gotberg: Frankovka 2015; Sylvánské Zelené 2015. Vinařství Nestarec: Zweigelt 2012; Riesling 2014; Dornfelder 2015.

Malá jídla / Starters

Malá jídla podáváme s pečivem (1. 8)

Crostini s grilovaným farmářským kozím sýrem halloumi, rukolové pesto1,7,8
Crostini with grilled goat halloumi cheese, rukola pesto
115 Kč
Cizrnový hummus se sušenými rajčaty a olivami11
Chickpea hummus with dried tomatoes and olives
95 Kč
Bruschetta s peperonatou1,8,12
Bruschetta with peperonata
90 Kč
Mozzarella nakládaná v růžovém pepři s bazalkovo-pistáciovým pestem7,8
Mozzarella marinated in pink pepper with basil-pistachio pesto
95 Kč

Polévky a saláty / Soups and salads

0,2l / 0,4l za 45 Kč / 70 Kč

Řecký salát7,8,9,12
Greek salad
Pečená řepa s jogurtem, quinoa a nakládanou zlatou řepou7,12
Roasted beetroot with yoghurt, quinoa and pickled golden beetroot
Mrkvová polévka s creme fraiche7,9
Carrot soup with creme fraiche
Rajčatová polévka s kari a zázvorem
Tomato soup with curry and ginger

Hlavní chody / Main courses

Soba nudle s pečeným lilkem, mangem, avokádem a bylinkami1,6,12
Soba noodles with roasted eggplant, mango, avocado and herbs
175 Kč
Rajčatové risotto s nakládanými zelenými rajčaty a parmezánem7,9,12
Tomato risotto with pickled green tomatoes and parmesan
175 Kč
Grilovaná vepřová panenka (150g) s prosciuttem, pečenými žampiony a polentou
Grilled tenderloin (150g) with prosciutto, roasted mushrooms and polenta
225 Kč
Slávky (25 ks, Ocean48) na víně s česnekem, chilli vločkami, petrželovou gremolatou, ciabatta 1,12,14
Mussles (25pcs, Ocean48) with white wine, garlic, chilli flakes, parsley gremolata, ciabatta
195 Kč

Dezerty / Desserts

Domácí meruňková marmeláda (150g) - s sebou
Homemade apricot marmelade (150g) - take away
40 Kč
Hruškovo-brusinkový koláč 1,3,7
Pear-cranberry cake
59 Kč

Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů. Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme domácí pečivo.

Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman. Váha masa je uvedena v syrovém stavu.

1-img9459
1-img0393
kruti-rolada-ekofarma-zelenka-plnena-fenyklem-a-jablky-pecena-zelenina-podle-nuryho1
grilovana-zelenina-pyre-z-cervene-cocky-podle-radima-bezlepkove6
pecene-cibule-plnene-kralicim-ragu-130g-kralik-z-f-nemcovi-bylinkovy-bulgur
polevka-z-cervene-repy-s-jablky-vegan-a-slovenska-zelnacka-s-masem
domaci-livance-s-ovesnymi-vlockami-boruvkami-a-rozmarynovym-mascarpone-podle-davida
palacinky-s-makem-citronove-mascarpone-a-pecene-broskve-od-davida
mrkvac

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

  1. Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
  3. Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů.

Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme chléb z pekařství Balabán.

Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman.

Váha masa je uvedena v syrovém stavu.

 

Chystáme pro vás novou sekci 'Dodavatelé', kde vám chceme podrobně přiblížit naše zdroje čerstvých potravin.

V unikátním prostoru brněnské Moravské galerie provozujeme náš druhý podnikcafé MORGAL. Byla zde při probíhajících restaurátorských pracích objevena vzácná barokní freska, jejíž rozsah v badatelské oblasti barokního malířství Moravy znamená jedno z největších překvapení poslední doby.

Historickou exkluzivnost prostoru podpořil citlivý přístup architekta a designéra Martina Hrdiny. Interiér MORGALU navazuje na pamět místa se snahou vytvořit novou tradici setkání s uměním.

Kavárna nabízí skvělou kávu, kterou pro Vás právě pečlivě vybíráme, zpříjemní ráno tradiční snídaní, zasytí polévkami, saláty a rozličnými sladkostmi. Připravujeme pro Vás také domácí limonády z čerstvých surovin, výběr z kvalitních vín pro hosty kavárny i pro návštěvníky akcí konaných v režii Moravské galerie. MORGAL doplní zážitky z umění o další smyslové vjemy.

 

Aktuální denní nabídka MORGALu

 

 

 

 

 

Více na webu café MORGAL – www.morgal.cz

 

 

Aktuálně z našeho bistra:

Týden Města & bistro Franz – ve středu 17. 5.

13. 05. 2017
/

Bistro Franz se letos připojí k týdnu města na jeden den –  ve středu 17. 5. a ve svém přilehlém prostranství zpříjemní svou venkovní obsluhou posezení všem účastníkům či kolemjdoucím. Níže najdete speciální menu pro tento den. 

Od ponděli 15. května až do soboty 20. května oživí obyvatele Brna své ulice a náměstí kulturními a sousedskými aktivitami v rámci akce Týden Města.

Darujte poukázku k návštěvě bistra Franz

20. 12. 2016
/

Vyberte poukaz k návštěvě našeho bistra, který vám nebo vašim blízkým udělá největší radost.

  1. Poukaz v hodnotě 100 Kč
  2. Poukaz v hodnotě 200 Kč
  3. Poukaz v hodnotě 500 Kč
  4. Poukaz v hodnotě 1000 Kč

Napište o který máte zájem na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a ihned si jej můžete vyzvednout u nás na baru.

Mijazaki v Univerzitním kině Scala

02. 11. 2016
/

Až dosud jste filmy velmistra animace Hajao Mijazakiho nemohli vidět v kině. Na obřím plátně. Se svými blízkými. Teď to můžete změnit. 


>> Pomozte Kino Scala uskutečnit přehlídku sedmi jeho legendárních filmů

Týden Města & bistro Franz – ve středu 17. 5.

13. 05. 2017
/

Bistro Franz se letos připojí k týdnu města na jeden den –  ve středu 17. 5. a ve svém přilehlém prostranství zpříjemní svou venkovní obsluhou posezení všem účastníkům či kolemjdoucím. Níže najdete speciální menu pro tento den. 

Od ponděli 15. května až do soboty 20. května oživí obyvatele Brna své ulice a náměstí kulturními a sousedskými aktivitami v rámci akce Týden Města.

Bistro Franz & Filharmonie Brno / úterý 13. 1. Dan Tepfer / Ben Wendel Duo (USA)

08. 01. 2014
/

Neptejte se, co BF & FB spojuje - přijďte to zažít!. Do nové sezony v Besedním domě jsme vstoupili s Filharmonií Brno společně jako neotřelý gastronomický doprovod. Novinkou letošní hudební sezony je např. cyklus Jazz & Word Music, který brněnským posluchačům nabízí šest unikátních koncertů, mezi nimiž vynikají především nadžánrové klavírní superhvězdy Tigran Hamasyan (Arménie) a Yaron Herman (Izrael). A právě tento týden v úterý se můžete těšit na izraelského hudebního malíře Yarona Hermana, který kouzlí nejen s barvou klavírního zvuku, ale i s náladou svých posluchačů.

+ www.filharmonie-brno.cz

+ www.facebook.com/filharmoniebrno

Bistro Franz na Barokních slavnostech

01. 01. 2014
/

Naše bistro doprovodí Barokní slavnosti Brno 2014. První ročník slavností se uskuteční v září v prostorách Místodržitelského paláce. Programově zajímavá nabídka láká na čtyři slavnostní koncertní večery, v rámci nichž se diváci mohou zúčasnit rautu s tafel music, poslechnout si operu Endymio Tomáše Hanzlíka na barokní libreto z kroměřížského zámku či navštívit stálou expozici Umění od gotiky po 19. století. Každý ze slavnostních dnů bude zakončen noční přehlídkou dobového spodního prádla.

Dvoudílný rozhovor s Radkem Nozarem / FINMAG

18. 02. 2017
/

1. díl / Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

2. díl / Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Kristýna Kašpárková z časopisu FINMAG vyzpovídala Radka Nozara – dozvíte se, jak to celé před 5lety začalo, jak bylo těžké zpočátku shánět čerstvé suroviny, kdo nám pomáhal dotvářet směr podniku a proč nám třeba chutnají více autentická vína...

editovat