V příjemném moderním interiéru našeho rodinného bistra pro Vás celodenně připravujeme sezonní jídla z čerstvých surovin od místních dodavatelů, originální zákusky, bio nápoje, Fairtrade kávu a kvalitní vína od moravských vinařů. / Proč právě bistro? / Proč právě FRANZ?

20.9. 2018 Čtvrtek Vaří Lucie

Snídaně připravujeme od pondělí do pátku vždy od 8:00 do 11:00. O víkendu se můžete těšit na brunch 8-12, na brunch navazuje nabídka obědu a posléze večeří.
Otevírací doba - září:
Pondělí 8:00 - 15:30 / Úterý - sobota 8:00 - 21:00 / neděle 8:00 - 20:30

Předkrmy

Carpaccio ze žluté řepy s feta sýrem, rukola3,6,7,9,10,11,12
Yellow beetroot carpaccio with feta cheese, wild rocket
105 Kč
Bruschetta s pomazánkou z lososa, creme fraiche /1,3,4,7,12/
Bruschetta with salmon butter with creme fraiche
105 Kč
Cizrnový hummus se sušenými rajčaty a olivami1,11,12
Chickpea hummus with dried tomatoes and olives
105 Kč
Nakládaný cípal hlavatý na salátku z kadeřávku, kapary4,7,9,11,12
Pickled mullet, cabbage, capary salad
125 Kč

Hlavní jídla

Dýňové risotto s mascarpone, rukola, parmezán7,9,12
Pumpkin risotto with mascarpone, rocket, parmesan cheese
165 Kč
Placky z pečené zeleninny a cizrny, baba ganoush, tahiny vinaigrette3,9,11,12
Chickpea and baked vegetables patties, baba ganoush, tahini vinaigrette
165 Kč
Riccotové gnudi (farma Člupy) v hráškovém krému, parmazán1,3,7,9,12
Riccota "gnudi" in green pea creme, parmasan
175 Kč
Krůtí (140g, farma Zelenkovi) rolka plněná žampiony a brusinkami, pyré z pečeného celeru1,3,7,9,12
Turkey roll (140g, ecofarm Zelenka) filled with champignons and cranberries, baked celery purée
185 Kč
Kuřecí stehno na citrusech a tymiánu s bylinkovým kus-kusem3,7,10,12
Chicken thigh on citrus and thyme with herb couscous
185 Kč

Dezerty

Makový cheesecake 1,3,7
Poppy seed cheesecake
69 Kč
Kladdkaka 1,3,7
75 Kč
Mrkvový koláč s vlašskými ořechy a citronovou polevou
Carrot cake with nuts and lemon curd
59 Kč
Čokodortík s mořskou solí / se zahradním ovocem (Kokino) /1,3,7,8/
55 Kč

Polévky Saláty / Soups Salads

Polévka - 0,2l / 0,4l za 45 Kč / 70 Kč

Hovězí boršč se zakysanou smetanou7,9,12
Beef borscht with sour cream
Curry mrkvová polévka s kokosovým mlékem9
Curry carrot soup with coconut milk
Špenátový krém s bazalkovým pestem7,8,9,12
Spinach cream with basil pesto
Kuřecí Pho s rýžovými nudlemi4,6,9
Chicken Pho with rice noodles
Gulášová polévka s hlívou ústřičnou9
Goulash soup with oyster mushroom

Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi, taktéž nám dováží Míča Bagoňová. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů. Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme domácí pečivo.

Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman. Váha masa je uvedena v syrovém stavu.

plnystul
gazpacho
dezert
benedikt-detail
vejcemichana
kure

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

  1. Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
  3. Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich


Zeleninu nám v biokvalitě dodává ekofarma Komendovi. Maso je z moravských chovů, často v bio kvalitě, kuřata z volného chovu. Místní ryby jsou z rybníkářství Pohořelice, mořské jsou z Ocean48. Vejce máme z domácích chovů.

Používáme sýr parmezánového typu Gran Moravia. Nabízíme chléb z pekařství Balabán.

Nevaříme z polotovarů, žádný z našich pokrmů neobsahuje glutaman.

Váha masa je uvedena v syrovém stavu.

KOLDOKOL – přírodní nápoje

09. 05. 2013
/

Jsme rádí, že vám můžeme nabídnout skvělé nápoje od rodinné firmy Koldokol z Bílých Karpat. Na jejich výrobu jsou užity pravé suroviny, žádné náhražky – neobsahují konzervanty, aromata ani přidaný cukr, jsou slazené jen jablečným koncentrátem. Koldokol zaručuje správný postup při luhování, který nám nechává vyniknout pravou, čistou chuť a účinek užitých ingrediencí.

Rybnikářství Pohořelice

28. 06. 2018
/

čerstvější sladkovodní rybu si lze jen těžko představit...

Z Pohořelic odebíráme především kapry, tolstolobiky a štiky.

Ceníme si předně čerstvosti a kvality dodávaných ryb.

V unikátním prostoru brněnské Moravské galerie provozujeme náš druhý podnikcafé MORGAL. Byla zde při probíhajících restaurátorských pracích objevena vzácná barokní freska, jejíž rozsah v badatelské oblasti barokního malířství Moravy znamená jedno z největších překvapení poslední doby.

Historickou exkluzivnost prostoru podpořil citlivý přístup architekta a designéra Martina Hrdiny. Interiér MORGALU navazuje na pamět místa se snahou vytvořit novou tradici setkání s uměním.

Kavárna nabízí skvělou kávu, kterou pro Vás právě pečlivě vybíráme, zpříjemní ráno tradiční snídaní, zasytí polévkami, saláty a rozličnými sladkostmi. Připravujeme pro Vás také domácí limonády z čerstvých surovin, výběr z kvalitních vín pro hosty kavárny i pro návštěvníky akcí konaných v režii Moravské galerie. MORGAL doplní zážitky z umění o další smyslové vjemy.

 

Aktuální denní nabídka MORGALu

 

 

 

 

 

Více na webu café MORGAL – www.morgal.cz

 

 

Víkendové brunche u Franze

02. 08. 2018
/

Každý víkend u nás probíhají pravidelné brunche  sobota & neděle (od 8:00 do 16:00).

Nabídneme Vám spousty dobrot z těch nejlepších surovin. Těšit se můžete třeba na melounové gazpacho a další letní polévky. Ze sladkého třeba mini koblížky s broskvovou omáčkou a mátovým cukrem anebo výborné tvarohové knedlíky se švestkami a mákemVejce benedikt s medovou šunkou a holandskou omáčkou  nesmí chybět nikdy. Dále například salát s hovězím roastbeefem (120g) s parmezánovo-křenovou pěnou a kapari, grilovaný losos s bylinkovým vinaigrette a salátem s pečenou zeleninou nebo lívance se slaninou, sázeným vejcem a javorovým sirupem.

Cold Brew u Franze

02. 08. 2018
/

Studená káva – která nepříjde do styku s horkou vodou, připravuje se dlouhým luhováním čerstvě nahrubo namleté kávy ve studené vodě.

 

Týden Města & bistro Franz – ve středu 17. 5.

13. 05. 2017
/

Bistro Franz se letos připojí k týdnu města na jeden den –  ve středu 17. 5. a ve svém přilehlém prostranství zpříjemní svou venkovní obsluhou posezení všem účastníkům či kolemjdoucím. Níže najdete speciální menu pro tento den. 

Od ponděli 15. května až do soboty 20. května oživí obyvatele Brna své ulice a náměstí kulturními a sousedskými aktivitami v rámci akce Týden Města.

Víkendové brunche u Franze

02. 08. 2018
/

Každý víkend u nás probíhají pravidelné brunche  sobota & neděle (od 8:00 do 16:00).

Nabídneme Vám spousty dobrot z těch nejlepších surovin. Těšit se můžete třeba na melounové gazpacho a další letní polévky. Ze sladkého třeba mini koblížky s broskvovou omáčkou a mátovým cukrem anebo výborné tvarohové knedlíky se švestkami a mákemVejce benedikt s medovou šunkou a holandskou omáčkou  nesmí chybět nikdy. Dále například salát s hovězím roastbeefem (120g) s parmezánovo-křenovou pěnou a kapari, grilovaný losos s bylinkovým vinaigrette a salátem s pečenou zeleninou nebo lívance se slaninou, sázeným vejcem a javorovým sirupem.

Týden Města & bistro Franz – ve středu 17. 5.

13. 05. 2017
/

Bistro Franz se letos připojí k týdnu města na jeden den –  ve středu 17. 5. a ve svém přilehlém prostranství zpříjemní svou venkovní obsluhou posezení všem účastníkům či kolemjdoucím. Níže najdete speciální menu pro tento den. 

Od ponděli 15. května až do soboty 20. května oživí obyvatele Brna své ulice a náměstí kulturními a sousedskými aktivitami v rámci akce Týden Města.

Bistro Franz & Filharmonie Brno / úterý 13. 1. Dan Tepfer / Ben Wendel Duo (USA)

08. 01. 2014
/

Neptejte se, co BF & FB spojuje - přijďte to zažít!. Do nové sezony v Besedním domě jsme vstoupili s Filharmonií Brno společně jako neotřelý gastronomický doprovod. Novinkou letošní hudební sezony je např. cyklus Jazz & Word Music, který brněnským posluchačům nabízí šest unikátních koncertů, mezi nimiž vynikají především nadžánrové klavírní superhvězdy Tigran Hamasyan (Arménie) a Yaron Herman (Izrael). A právě tento týden v úterý se můžete těšit na izraelského hudebního malíře Yarona Hermana, který kouzlí nejen s barvou klavírního zvuku, ale i s náladou svých posluchačů.

+ www.filharmonie-brno.cz

+ www.facebook.com/filharmoniebrno

Dvoudílný rozhovor s Radkem Nozarem / FINMAG

18. 02. 2017
/

1. díl / Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

2. díl / Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Kristýna Kašpárková z časopisu FINMAG vyzpovídala Radka Nozara – dozvíte se, jak to celé před 5lety začalo, jak bylo těžké zpočátku shánět čerstvé suroviny, kdo nám pomáhal dotvářet směr podniku a proč nám třeba chutnají více autentická vína...

editovat